lauantai 23. tammikuuta 2021

On meillä aiemminkin....


  
....kunnostettu niittyjä. Kuvan Pohjoispelto on joukkorahoituskampanjan kohteena olevan Pohjorinteen naapurilohko. Tarkkasilmäisimmät erottavat kuvasta suuret kuuset ja tuomivanhuksen, jotka säilytettiin maisemapuina.

Keväällä 2014 saimme sukulaismies Ernon kunnostamaan kyseisen niittylohkon. Pari kesää aiemmin kävi niin ikävästi, että lohkolle oli pari kiveä jäänyt merkitsemättä ja urakoitsija särki kalliin niittokoneensa kiviin. Vanha kansa sanoi, että tuota lohkoa ei oltu koneella koskaan niitettykään sen kivisyyden vuoksi. 

Ammattilainen teki kolme pitkää päivää töitä ja saimme todella hyvän pellon, jossa eivät kivet enää haittaa. Niittipä millaisella koneella tahansa! Kun nurmella ajetaan isolla kaivinkoneella, niin tietysti siinä maanpinta hieman rikkoutuu, antaen tilaa maaperän siemenpankissa uinuville perinnebiotoopin siemenille.

Uusi nurmi kukkineen kasvaa mullikolle parissa vuodessa itsekseen. Joukkoon voi kylvää hieman nurmensiementä. Eli varoituksen sana heille, jotka tulevat katsomaan Pohjorinnettä ensi kesänä: mikäli saamme niityn kuntoon keväällä tai kesällä, saattaa näky olla tämänkaltainen. Viime kesänä niityllä kasvoi nurmiheinää seassa mm. puna-apilaa, mesiangervoa, ruusuruohoa ja päivänkakkaroita.

Alakuvassa näkyy, että Pohjoispelto on täysin nurmipeitteinen ja hoidettu niittämällä. Osallistu Pohjorinteen kunnostukseen ja osta vastikkeita https://mesenaatti.me/1897/pelastetaan-perinnemaisema/. Kiitos avustasi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti