sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Perustaisimmeko minikirjaston?


Syksyllä törmäsin ilmiöön nimeltä Little Free Library. Siinä ihmiset jakavat kirjojaan vaihtoperiaatteella. Meille tämä sopisi hyvin, sillä harjoitamme matkailutoimintaa, meillä on hurjat määrät vanhoja kirjoja ja meillä kirjoitetaan jopa uusia kirjoja. Täältä on ilmestynyt kaksi kuvakirjaa ja tuoreimpana seudun vanhoista tarinoista koottu teos. Arvatkaapa missä meni eilisilta? Ei suinkaan baarissa vaan taittamassa seuraavaa kirjaprojektia!

Eli tilausta tällaiselle löytyy. Saisimme lisää vierailijoita, kirjoja riittää, hyviä minikirjaston sijoituspaikkoja löytyy. Juttelin tuttujen kanssa asiasta. Monelta kylältä löytyy tällainen ja ne ovat suosittuja. Voisi ainakin kokeilla. Mutta, mistä edullinen säänkestävä kirjakaappi? Ei raaski hankkia monen satasen antiikkikaappia. Amerikkalaisfirma kauppaa kaappeja juuri tuohon tarkoitukseen. Hinnat ovat tähtitieteellisiä, maksuun on lisättävä tulli. Eli ei ehkä kannata muutaman vuoden kokeilua varten alkaa investoimaan sellaisia summia.

Jyskistä löytyi pari ehkä tarkoitukseen sopivaa kaappia. Yläkuvassa on 55 euron hintainen kaappi, jossa on tilaa kirjoille ehkä liikaakin. Tuskin meiliä on tarvetta noin suurelle minikirjastolle. Alakuvassa on 85 euron hintainen pienempi kaappi. Kaappiin on tietenkin hankittava tukeva jalusta. Joissain versioissa on maassa seisovia tai seinään kiinnitettyjä malleja Saranatkaan eivät liene säänkestäviä, eli nekin joutuisi vaihtamaan.

Minikirjaston olisi sulauduttava maaston väreihin. Eli harmaa-valkoista pitäisi olla. Entä lasiovet talvella? Lumiaurasta lentävä kivi tietäisi ikkunoiden hajoamista. Laitetaanko levyt talveksi ikkunoiden eteen? Talvisaikaan ei luulisi paljon lukijoitakaan olevan.

Kirjastoseuran julkaisussa on tarinaa nokiaalaaisesta Terhi Jurvelasta, joka vuosien harkinnan jälkeen perusti oman minikirjastonsa https://suomenkirjastoseura.fi/kirjastolehti/pikkukirjasto-tuo-naapurustoon-yhteisollisyytta/
Joka tapauksessa mielenkiintoinen ilmiö. Voit lukea aiheesta lisää https://littlefreelibrary.org/start/

2 kommenttia:

  1. Ihana ja hauska idea! Vähän toisaalta mietityttää Suomen sääolot. Toinnako jättää ulos kirjoja? Voisivatko ne olla jossain sisätiloissa? :) Ollessani töissä museossa, meillä oli kirjasto ja se oli nimenomaan siellä museon tiloissa (tosin sittemmin kirjastotoiminta lopetettiin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Tämä minuakin mietityttää. Varmaan kesäaikaan olisi kirjastolla enemmän käyttäjiä. Kosteutta voisi torjua varmaan samoilla menetelmillä kuin esim. autossa, eli laittaa silicakissanhiekalla täytettyjä pussukoita kirjakaappiin. Englanninkielisellä sivustolla oli ohjeet tätäkin varten. En ole vielä tutustunut niihin tarkemmin.

      Poista