sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Sivakassa sivakoidaan - eikös niin

 


Joku kysyi, montako sataa kilometriä on tullut hiihdettyä. Ei yhtään tälle, eikä viimekään talvelle. Sukuvika kun suksi ei luista. Toisaalta sedät napsivat pääpalkintoja paikallisen hiihtoseuran riveissä pitäjän mestaruuskilpailuissa. 

Hiihto jos mikä on välineurheilulaji. Innon tähän jaloon liikuntamuotoon menettää äkkiä jos varpaita palelee 40 vuotta vanhoissa monoissa ja entisen kilpahiihtäjän perinnöksi jättämät sukset lipsuvat loivassakin ylämäessä metri eteenpäin kaksi taaksepäin.

Pari vuotta sitten päätin tehdä latupohjan kolmen kilometrin lenkille. Sehän kantaa sitten vaikka kävellen kulkea. Sukset jalkaan ja menoksi! Kaaduin jyrkässä alamäessä lipusuvien suksieni kanssa. Lunta oli reilut puoli metriä. 

Kai siinä varttitunti meni ennenkuin pääsin rättiväsyneenä takaisin ylös. Eihän paksussa pehmeässä lumihangessa ole mitään, mistä ottaa kiinni ja kammeta itsensä jaloilleen. Kun pääsin metsätaipaleelta ajotielle, olin niin uupunut, että meinasin tilata kylän taksin ajamaan minut takaisin kotiin. 

Omanarvontuntoni ei sallinut minun tehdä tätä, vaan urhoollisesti sinnittelin omin voimin kotikulmille. Seuraavat päivät reidet huusivat hoosiannaa äkillisestä lihaskuntoharjoitteesta. Ja sukset ovat sen reissun jälkeen pysyneet varastossa. 

Eräsukset pitopohjalla on paras valinta hiihtämättömille laduille. On kallis investointi hankkia uudet sukset, siteet sekä monot. Entä jos suksi ei ala kulkemaan siitä huolimattakaan?

Harrastan talviliikuntaa kävellen, potkutellen, umpihangessa rämpimällä, polkuja tamppaamalla, kymmenen kilon halkokassia kahdesti vuorokaudessa kantamalla sekä tietysti lumitöissä. Kokeilin lumikenkäilyä, mutta kengät upottivat pahasti pehmeässä lumessa. 

Tiesitkö muuten, mistä 1500-luvulta asutun perinnekylämme nimi tulee? Itä-Suomea kuritti aikoinaan pahamaineinen verovouti Simon Affleck (Hurtta). Hänen renkinsä katkaisi suksensa eli sivakan Myllypuron rinteessä. Tästä kimmastuneena kulkija kirosi kylän Sivakaksi.

Muuten, omasta hiihtoharrastuksestani mainittakoon että ostin eräsauvat toissa talvena. Eikös sekin ole jo hyvään päin menossa? Kampanjaani avoimen kylämaiseman säilyttämiseksi voi tukea koko kuukauden ajan täältä https://mesenaatti.me/1897/pelastetaan-perinnemaisema/. Kiitos avustasi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti