perjantai 26. helmikuuta 2021

Jos....

 


Jos olisimme saaneet pitkän, lumettoman syksyn aikana kaivurikuskin raivaamaan vanhan niittypalstamme, olisi se ensi kesänä jo pukannut vihreänään apilaa ja muuta kasvustoa. Ja olisimme saaneet kipeästi kaipaamaamme lisäpinta-alaa. Kävin ostamassa siemenet ja olisin kylvänyt ne keväthangelle. Olenkin kertonut, että Itä-Suomessa asioita ei sanota suoraan, joten jouduimme turhan päiten odottamaan raivaajaa ja hanke siirtyi keväälle. Eikä nytkään ole mitään takeita saada työntekijää tänne periferiaan tänäkään vuonna. Jos asuisimme Pohjanmaalla tai vaikka Etelä-Suomessa, pinta-alat olisi saatu kuntoon aikoja sitten. Kulttuurierot Itä-Suomessa verrattuna muuhun maahan ovat valtavat. 


Liityttyämme EU:hun, meillä oli tavoitteena kunnostaa 3 hehtaaria vanhoja peltomaita, niin että saisimme maataloustukia. Vuonna 2015 minimpinta-alavaatimus nostettiin 5 hehtaariin. On meillä tässä metsää, että vaikka siitä raivata vaadittu määrä. Mutta kun asuu kaukana kaikesta, ei pienikään tavoite ole helposti toteutettavissa. Aikaa kuluu hurjasti hukkaan odotellessa milloin puusavottaa, milloin kaivurikuskia.

Muilla maanviljelijöillä on 100, jopa 300 hehtaaria peltomaata, ja meillä on vaikeuksia saada edes viittä hehtaaria kasaan. Pitäisi urakoitsijoille lyödä nyrkkiä pöytään, että nyt töihin! Tämä ei ole mitään joutavanpäiväistä otattelua vaan olemme tosissamme.

Luontoihmiset vaativat lisää peltoja metsitettäväksi. Suomesta 78 prosenttia on jo metsää. Olisi tärkeämpää suunnata metsitystä sellaisille alueille, joissa on vähän metsiä. Etelän maissa aavikoituminen leviää kun metsät hakataan pois. Sinne joutaisi istuttaa puita. Metsitystä tarjotaan helposti sellaisille henkilöille, jotka eivät ole perillä luonto- ja kulttuuriarvoista eli ikääntyneille ja kaupungeissa asuville maanomistajille. Moni arvokas kulttuuriympäristö katoaa metsityksen seurauksena. 

Ja tämä viljelemättömyyspykälä. Ei meidän kannata "viljellä" kolmea hehtaaria kalliilla urakoitsijoilla, kun alle viiden peltohehtaarin maatiloille ei makseta EU-tukia. Pellon satoa ei metsäalueelta saa minnekään myydyksi pitkien etäisyyksien johdosta. Ja myytävää pitää olla vähintään 10 hehtaarin alalta jos ryhtyy sopimusviljelijäksi. 

Lunta on viime päivinä kertynyt runsaasti. Ei tarvitse verhoja ikkunoiden eteen vetää. Sää lauhtui nollaan. Välillä oli niin kovat pakkaset, että maitopurkit jäätyivät eteisen nurkassa tiiliskiviksi. Niitä nyt keittiön lämmössä sulatellaan. Jospa se siitä alkaisi kevettymään. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti