maanantai 3. toukokuuta 2021

Operaatio pokasaha

 


Täällä Yläpihan tilalla on Pohjois-Karjalan ympäristöpiirin kokoama kotimuseo vanhassa aitassamme. Yritämme pitää esineistön valtaosaltaan kotoperäisenä. Muutamia must-hankintoja on tullut lisäksi tehtyä.

Huomasin eräältä nettikirppikseltä vanhan pokasahan. Nuorempi polvi tuskin tietää, minkälainen vempele on kyseessä. Nappasin yläkuvan Wikipediasta. Hieroimme alustavasti kaupat. Lähiviikot näyttävät, mitä tuleman pitää.

Kylämme on vanha pienviljelijä-metsätyömieskylä, ja täällä pokasaha on tullut erittäin tutuksi jo harvenevalle joukolle. Ennenhän ei ollut metsäkoneita, vaan paksut tukit kaadettiin miesvoimin pokasahalla ja justeerilla. Kunnioittakaamme edellisten sukupolvien työtä! 

2 kommenttia:

  1. Mulla on Aukusti pokasaha joka on noin 100 v vanha. Alunperin Mustialasta. Nyt Luopioisissa. Se oli faijan mökillämme Tammelassa sahana 40-luvulta 70-l kunnes sähköinen pöllipekka B-D sen syrjäytti.
    Oma ihmeensä on sekin. 70-l kone on yhä käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi jukra! Onpa vanha. Kaikki vanhat esineet kannattaa pitää tallessa. Tuohon juttuun tuli paljon "kijroitusvihreitä" kun näpyttelee tekstejä älykännykällä.

      Poista