perjantai 21. toukokuuta 2021

Esikoiskirja

 


Tein sen viimeinkin! Lähetin esikoiskirjani käsikirjoituksen kirjapainoon. Isäni siirryttyä tuonilmaisiin, tuttavat pyysivät minua tallentamaan hänen rikkaan tarina perintönsä. Kirjoitin ulkomuistista 10 vuotta. Merkitisin muistiin myös omia havaintojani. Kuluneen kevään olen sensuroinut käsikirjoituksesta sellaisia juttuja, jotka voisivat pahoittaa jonkun mielen. Meitä ihmisiä on niin monenlaisia ettei tietenkään kaikkien mieleen voi millään olla - eikä tarvitsekaan! Se on kirjailijan vapautta ilmaista asioita.

Käytän saksalaista Books on Demandia. Kirjan kannen mallaus osoittautui helpoksi, kun oppi systeemin. Kansi olisi näyttänyt hyvältä toisen näköisenäkin, mutta valitsin tämän. Tekstisisällön lataus ei onnistunut ensimmäisellä kerralla. Ihmettelin, kun ediittori latasi reilua sataa sivua vuorokauden. Otin kirjapainoon yhteyttä. Sieltä sanottiin että lataus on mennyt jumiin. He poistivat latauksen ja minun oli ladattava käsikirjoitus uudelleen.

Huoh! Pidin pari viikkoa taukoa koko hankkeesta. Henkinen työ on raskasta! Illalla kun olin muutenkin tietokoneen ääressä, kokeilin ladata PDF:n uudelleen. Kaikki sujui nyt nopeasti. 10 minuutissa tuli onnitteluviesti kirjapainolta, että projektini on nyt heillä käsittelyssä. 10 vuoden työ meni 10 minuutissa painoon. Ihmeellistä! Varoittavat Covid-19:n hidastavan kirjan toimitusaikoja. Ihmiset ovat rynnänneet painattamaan pöytälastinoissaan lojuneita käsikirjoituksiaan. Ja varmaan tämä aika on innoittanut monia kirjoittamaan.

Valitsemassani Books for Fun -palvelussa ei ole ilmaista mallikappaletta. En tiedä, montako versiota joudun painattamaan mieluisan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Mutta onhan nyt jotain konkreettista tulossa. Sen ensisilmäyksellä huomasin että kirjan teksti on melko tiuhaa. Pelkäsin, että tulee kalliiksi paksu kirja. Lopputuloksen näkee, kunhan edes yksi kirja on saatu käsiin luettavaksi. Laitan kirjoja myyntiin kesäkahvilaamme ja tietysti tarjoan niitä myös paikallisiin liikkeisiin.

Minulla on kaikkiaan viisi eri kirjahanketta. Koiran päiväkirja, kirja sedän runoista, lastenkirja, sukukirja ja kyläkirja. Olen tehnyt kaksi kuvakirjaa Ifolorilla, mutta se on tavattoman kallis, jos aikoo sillä kirjoja myyntiin tehdä. Harrastan kirjoittamista ja tartun näppikseen inspiraation iskiessä. Seuraavaksi käsittelyssä on kyläkirja. Täytyy jollain ensin harjoitella kirjan tekemistä. Kansantarinat oli siihen sopiva ja herättää samalla kiinnostusta myöhemmin ilmestyvää kyläkirjaa kohtaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti