perjantai 16. lokakuuta 2020

Ekumeenista

Bomban tsasouna Nurmeksessa

Kävin Nurmeksessa tutustumassa Hiljaisuuden Polkuun ja Bomban tsasounaan. Sukulaisen maalle Juuan Keski-Vuokkoon rakensi kyläyhdistys tsasounan vuonna 2002. En ole päässyt sitä vielä katsomaan. 

Meillä vaalitaan karjalaisperinteitä. Olemme itse luterilaisia. Sain tädiltäni perintönä kaksi ikonia, joista toinen on pirttirakennuksemme nurkassa. Siihenkin liittyy tarina. Ikonit saatuani ajattelin että olisipa mukava olla oma hylly sille ikonille. Menin paikalliselle kirppikselle, ja sieltähän sellainen löytyikin. Hinta 3 €!

Ajattelin, jos vielä saisi lampukan ikonin eteen. Parin viikon kuluttua menin samalle kirppikselle uudelleen. Kas! Siellä oli lampukka 5 euroa. Jos menet jostain lampukoita uutena ostamaan, hinta on moninkertainen. Tällaisia hieman jännittäviä tapauksia täällä vanhalla, pitkään asutulla seudulla joskus sattuu, että jokin asia, jota kaipaat, ns. käveleekin vastaan. 

Asensin hyllyn, ikonin ja lampukan pirttimme itänurkkaan. Mutta sisään tulijoille ikoni jäi selän taakse, josta minua hienotunteisesti huomautettiin. Enhän minä pataluterilaisena sitä huomannut! Kuluneena kesänä siirsin "tsupun" pirttimme etelänurkkaan, josta se näkyy ensimmäisenä sisään tulijoille. Ja toisaalta, Pyhä Kaupunki Jerusalem on kutakuinkin meiltä katsottuna etelä-kaakkosuunnassa. Eli hyvä ilmansuunta sekin.

Yläpihan Pirtin tsuppu eli ikoninurkkaus

Oletko kuullut sellaisesta kuin Vastasmännikön muinaiskalmisto ja Itkukivi? Ne sijaitsevat maillamme täällä Sivakan kylässä Valtimon pitäjässä. Kerron paikasta jossain toisessa blogikirjoituksessani. Toivotan lukijoillemme rauhallista viikonvaihdetta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti