perjantai 29. syyskuuta 2023

Perinnebiotooppi


Meillä on vajaan parinkymmenen aarin ELY-keskuksen digitoima perinnebiotooppi. Se sai alkunsa siten kun pellon puutteessa raivasimme vanhalle laidunalueelle kasvaneet koivut pois ja ilmoitimme lohkon EU:lle. Tarkastajat tulivat ja sanoivat ettei pelloksi kelpaa, mutta tämä käy perinnemaisema-alueeksi.

Lohkolla kasvaa päivänkakkaraa, ruusuruohoa, ahdekaunokkia ja muita perinteisten maatalousympäristöjen lajeja. Kuriositeettina mainittakoon että perinnemaiseman toinen puolisko on tehometsätalousalueena, eli vanhan pellon toinen puoli kasvaa puuta.

Perinnelohkolla kasvaa Pohjois-Karjalan suurimpiin lukeutuvat haapavanhukset, jotka kasvattivat juurivesat. Nyt haavoilla on kolme "poikasta". Tuolta taaempaa näkyi jokunen vuosi sitten naapuritalo, mutta metsän kasvettua pelloille ei naapuriin enää näy. 

Viime syksynä lohkolta poistettiin kiviä niittotyön helpottamiseksi mutta melko epätasainen alue on vieläkin. Saisiko lohkon tasoittamiseen Leader-avustusta, sitä ei vielä tiedetä. Joka tapauksessa yksi päivä meni niittopuuhissa. Viikatteella niitettiin. Ja hyvän näköistä jälkeä tuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti