perjantai 6. lokakuuta 2023

Kukansiemeniä


Jee! Nyt meillä onni tärppäsi! Myöhään kukkimaan ryhtyneistä auringonkukista saadaan sittenkin siemeniä. Edelliset maisemapellossa kasvatetut Dianan siemenet olivat viisi vuotta vanhoja ja epäilimme keväällä, itävätkö ne edes.

Oli pulma, mistä saada kukille muokattua maata kun eivät ne heinikossa kasva. Viime syksynä oli juuri parahultaisesti kunnostettu uusi kukkapenkki pirttirakennuksen päätyyn. Sinne istutettiin harson alle esikasvatetut auringonkukkien taimet.

Kevätkesä oli tavattoman kuiva. Kasteluveden loppuivat säiliöistä ja tämä viivästytti kaikkien istutusten kasvuun lähtöä. Juhannukselta alkoi satamaan. Sateesta oli monta hyötyä. Kesäkahvilassa oli kävijöitä tuplasti enemmän kuin hellekesänä ja kukat ja juurekset kasvoivat hyvin.

Ensimmäiset hallayöt alkoivat kolkutella nurkissa ja oli huoli, ehtiikö valtaosa auringonkukista kukkimaan niin että niitä voisi viedä torille myyntiin. Onneksi on hallaharsot keksitty!


Syksyllä ei ole kovin monia kukkivia lajeja ainakaan meidän puutarhassa. Auringonkukat houkuttelevat eksoottisempiakin perhosia ruokailemaan. Amiraaliperhoset ovat eräitä näyttävimpiä lajeja. 



Luin illalla netistä, olisiko siellä jotain auringonkukakien siemenviljelystä. Kun aikani hain löysin tietoa. Auringonkukka tarvitsee 5-6 viikkoa kehittääkseen siemenensä itäviksi. Sen jälkeen siemenkodat katkaistaan ja tuodaan viikoksi sisälle kuivumaan. Sitten vasta päästään karistelemaan siemeniä. 

Menin seuraavana päivänä tarkistamaan näkyisikö kuihtuneissa kukissa jo siemeniä. Karistelin varovasti ja näkyihän siellä! Antaa näiden nyt olla vielä rauhassa jokunen aika ja sitten katkaistaan varsi ja tuodaan sisälle loppukuivatukseen. 

Tästä linkistä  löysin lisää tietoa auringonkukan ja muiden siementen käsittelystä. 

P.S. Meiltä voi tilata postitse kesäkukkien siemeniä. Yhden siemenpussin hinta on 5,00 € & postikulut. Valikoima vaihtelee. Tällä hetkellä myynnissä on ryhmäsamettikukkien, harjaneilikan ja ketoneilikan siemeniä. Tilaukset voi tehdä palautelomakkeella, joka löytyy blogin sivulta. 


Tavoitteena on joskus saada kerättyä myös niittykukkien siemeniä myyntiin. Pari vuotta sitten päättyneessä Pelastetaan Perinnemaisema! - joukkorahoituskampanjan suosikkivastikkeeksi nousivat juuri niittykukkien siemenet. Oli vaan melkoinen työmaa kerätä siemeniä pitkin peltoja ja vielä kuivattaa, pakata ja lähettää ne ympäri maata. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti