torstai 6. lokakuuta 2022

Piritan päivän myyjäiset


Tulkaa Valtimon torille huomenna Piritan Päivän Myyjäisiin! Merkkipäivän vietto on oma keksintöni. Lukekaapa tämä.

Harrastin aiemmin DX-kuuntelua. Meillä ei ollut tuolloin internetiä, älypuhelinta eikä muita nykyajan hienouksia. Kuuntelin Vatikaanin radiota, kun siellä oli perjantaisin suomenkielinen lähetys. Lieneekö Leena Monti enää toimittajana?

Radio-ohjelmassa kerrottiin suomalaistytöstä, joka on liittynyt birgittalaissisariin. Kerrottiin että hän on Pohjanmaalta kotoisin. Radiotoimittaja oli yllättynyt, kun yksi uusista noviiseista oli tiedustellut selvällä suomenkielellä: "-Maistuisko pipari?" Että vielä nykyaikana suomalainen luterilaistyttö liittyy luostarisisareksi! Se on rohkea elämänvalinta. 

Mitä sillä on väliä, onko ihminen suurperheen äiti, uranainen tai vaikka nunna, kunhan on onnellinen ja sydämessään tietää, että on elämässään oikean valinnan tehnyt. Ensimmäiseksi mietin, mitä tämän uuden sisaren äiti mahtaa miettiä lapsensa valinnasta. 

Tuli mieleeni Äiti Maria, joka menetti kuolemalle parhaassa iässä olleen Poikansa meidän ihmisten rikkomusten takia. Eihän sisar Marja-Liisa sentään kuollut väkivaltaisesti, mutta on se pieni kuolema, kun oma lapsi muuttaa kauaksi kotoaan, ulkomaille. 

Yhteydenpito läheisiin rajoitettu muutamaan kirjeeseen ja parin vuoden välein tapahtuviin kotikäynteihin. Tytär ei koskaan saa työpaikkaa, muuta omaan kotiin, perusta perhettä, synnytä lapsia isoäidin iloksi. Ei mitään tavallisen ihmisen elämää. Vaan jotain vierasta, pelottavaakin. Tällainen on kova paikka äidille, joka on synnyttänyt ja kasvattanut lapsensa aikuisuuteen. Toivonut hänelle hyvää elämänuraa ja lapsi tekeekin näin radikaalin ratkaisun! 

Seuraavana syksynä meille tuli Pohjanmaalta sukulaisia käymään. Eno oli paljon reissannut ulkomailla ja tavannut kaikenlaisia ihmisiä. Kuinka ollakaan, keskustelu siirtyi luostarisisariin. Eno oli heillekin ollut ompelukonetta kauppaamassa. Sukumme on kuulu liikemisessuku. 

Selvisi, että uusi birgittalaissisar on enon naapurin tyttö! Kyllä maailma on pieni! Toivotaan, että sisar Marja-Liisalla on onnellinen elämä ja että hän on tehnyt oikean ratkaisun toteuttaa kutsumustaan! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti