torstai 20. lokakuuta 2022

Ovikranssi DIY



Pyhäinpäivä ja muut suuret loppuvuoden juhlat lähestyvät. Juhlakaudeksi on hauska askarrella jotain omin pikku kätösin. Annan ohjeen myyjäisissä suuren suosion saavuttaneisiin ovikransseihin.



Ensinnäkin tarvitset pajun tai muun notkean kasvin oksia. Huom! Älä kerää oksia ilman maanomistajan lupaa. Jos sinulla on edellisvuodelta tähteeksi jääneitä oksia, ne kannattaa liottaa ensin notkeiksi, että käy riks raks ja niks naks.




Tarvitset myös sylillisen katajan tai muun kasvin oksia. Älä leikkele oksia elävistä kasveista, vaan kerää maasta. Kysy tarvittaessa lupa maanomistajalta. Tarvitset myös rautalankaa ja oksasakset. Tässä tapauksessa käytimme edullisempaa kalalankaa.




Leikkele kranssiin tulevat oksat noin 15 senttisiksi ja niputa ne siististi,jotta kasasta on helppo ottaa oksia työn edetessä. 



Ensimmäiseksi punotaan panta, jonka ympärille aletaan kietoa oksia. Tässä panta on vielä vahvistettu kalalangalla, kun oli vähän lyhyitä nuo pajunvitsat. Nääs viime vuonna istutettu koripaju ei ole vielä kasvattanut pitkiä versoja.

Katajan oksia, tai mitä sitten käytätkään, aletaan punomaan pannan ympäri tasaisin välein. Muista pitää kalalanka koko ajan tiukalla. Aloittelijan on syytä käyttää rautalankaa, jonka voi välillä päästää käsistään.

Kun olet punonut oksia kranssin ympäri, piilota viimeiseksi punomiesi oksien kannat ensi punottujen oksien latvojen väliin. Voit hieman sipistellä oksia ja vaikka leikata liian pitkiä lyhyemmiksi. Laita lopuksi ripustuslenkki. Valmis!


Ylimääräiset oksat kannattaa silputa ja käyttää kompostin kuivikkeena. Ne ovat siihen tarkoitukseen mitä mainioimpia. 

Olemme tänään viettäneet Euroopan Maisemapäivää. Täällä oli näin kaunis aamutaivas. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti