perjantai 30. syyskuuta 2022

Hirsirakennuksia ja stroganovia



Niitettiinpä vähän noiden kulttuuriperintörakennusten kivijalkojen ympäriltä pahimpia nokkospehkoja pois. Navettaakin pitäisi näköjään kengittää ja takapuolelta on taas yksi seinähirsi lahonnut. Se olisi uusittava. Meillä oli kallis perinnekorjaaja töissä, mutta hän ei tehnyt muuta kuin asensi parit ikkunat särkyneiden tilalle. Kallista on perinnerakennusten korjaus! Lottovoitto, missä sinä viivyt?



Navetan takana on näin komeat, Pohjois-Karjalan suurimpiin lukeutuvat haavat. Isomummu Anna on ne aikoinaan tuohon istuttanut. Haapojen vieressä kasvaa kolme 2,5 metristä haavan juurivesaa. Ne ovat siis identtisiä emopuiden kanssa.


Meillä on vielä saatu pidettyä pellot metsittämättöminä. Tännekin metsitystä on uutterasti tarjottu. Jopa uhattu ilmaston pilaamisella ellei metsitetä. Muualta kylästä lähes kaikki perinnebiotooppipellot istutettiin kuusen taimille kymmenkunta vuotta takaperin. Pari vielä metsittämätöntä peltohehtaaria koulunkylällä kasvavat umpeen luontaisesti.

Rankan työpäivän jälkeen ruoka maistuu. Seuraavassa makkarastroganovin pikaresepti. Jos et ole kovin keittiössä viihtyvää lajia, tässä tulee sinulle loistava pikaruokaresepti. 

Ota kaksi Rainbowin uunilenkkipakettia. Leikkele ne noin puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi. Käristä suikaleet kuumalla pannulla voissa ruskeiksi. Lorauta sekaan ketsuppia niin että seos punertuu. Höystä maitotilkalla. Hauduta kannen alla viisi minuuttia. Tee sillä aikaa perunamuusi. Puoli litraa kiehuvaa vettä sekoitetaan 2 dl muusijauhetta. Kaada hieman maitoa sekaan. Mausta kumpainenkin kokkaus suolalla ja ei muuta kuin ääntä kohti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti