torstai 1. syyskuuta 2022

Maisematalkoot la 10.9.2022


Hei, tule talkoilemaan kylämaiseman puolesta! Tämä Hannes Häkkisen sukutilalta avautuva vaaramaisema on Sivakkavaaran kylän tunnusmerkki. Kaukonäkymä uhkaa jälleen pusikoitua, kun emme ole vielä saaneet kivenraivaajia rinteen alla olevalle peltolohkolle. 

Pidämme vesakonraivaustalkoot Lähiruokapäivän yhteydessä 10.9.2022 klo 9.00 alkaen. Ota mukaan raivaussaha, vesuri, pieni käsisaha tai oksasakset ja tule iloiseen porukkaan tekemään ympäristönhoitotyötä! Noin hehtaarin alan raivaa 3 - 4 henkilöä muutamassa tunnissa. Mutta osallistujia saa tulla enemmänkin. 

Tarjoamme talkoolaisille maksuttoman keittolounaan ja pullakahvit. Sovitaan ilmoittautuneiden kanssa tarkemmin, mitä he haluavat syödä. Ota yhteyttä pari päivää etukäteen WhatsApp 0505994630 tai sähköpostilla ylapihantila@gmail.com

Pari vuotta sitten oli Mesenaatin avulla Pelastetaan Perinnemaisema! - joukkorahoituskampanja, joka tuotti loistavan tuloksen. Rahoituksen avulla oli tarkoitus kutsua kaivinkoneyrittäjä raivaamaan kivinen peltolohko niittokelpoiseen kuntoon. 

Maksoimme suuren summan erikoisniittokoneelle, joka raivasi lohkolle kasvaneet vesakot pois kivien raivaajia odotellessa. Olemme olleet yhteydessä neljään kaivinkoneyrittäjään Pohjorinteen kunnostamiseksi. Kaksi kieltäytyi, kaksi kävi katsomassa ja lupasivat tulla töihin. Toinen kaksi vuotta sitten, toinen lupautui töihin tämän vuoden kesäkuussa. Elämme syyskuuta eikä ketään ole vielä näkynyt. Ja uusi, entistä sankempi vesakko ehti parissa vuodessa kasvaa raivatun pusikon tilalle. 

Saimme onnistuneesti hankittua rahoituksen. Kiitokset kaikille mesetoijille! Olemme olleet yhteydessä useisiin maanrakennustoimijoihin. Se ei ole enää meidän vallassa, mikäli kukaan ei tule töihin lupaksistaan huolimatta. Olemme tehneet oman osamme kuten hankettamme rahoittaneet mesetoijat. Otamme syksyllä yhteyttä uusiin kaivinkoneyrittäjiin. Kyllä joku tulee töihin kun kyselee tarpeeksi useaa. 

Kyseinen peltolohko on joillekin osapuolille kaksipiippuinen juttu. On tahoja, jotka olisivat tahtoneet metsittää lohkon jo kymmenen vuotta sitten samalla kun muut kylämme pellot metsitettiin. Joissakin metsäalan toimijoiden kartoissa peltolohko on merkitty vielä yli kymmenen vuoden jälkeen hakkuuaukoksi. Vaikuttaneeko tämä seikka joidenkin haluttomuuteen tulla juuri tälle lohkolle töihin? 

Mutta näin komea näköala on suojeltava metsitykseltä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti