sunnuntai 28. elokuuta 2022

Vitsausten vuosi



Kuluva vuosi on ollut vitsausten vuosi. Niitäkin täällä maaseudulla joskus esiintyy. Ensin rusakot järsivät omenapuut ja koristekukat. Esimerkiksi kaikki krookukset ja tulppaanit katosivat parempiin suihin. Onneksi pullat sentään onnistuvat kuten kuvasta voi päätellä. 

Pääskysten alkaessa pesintäpuuhiin kylälle lennähti jostain harakkaparvi. Pääskyset eivät uskaltaneetkaan tehdä pesiään. Ainut pesä, jonka ne tekivät, putosi maahan ja siinä oli vain yksi poikanen ja sillekin kävi kehnosti.

Luomumansikoihin tuli joku ötökkä. Kasvien lehdet muuttuivat verkkomaisiksi ja alalta, josta muuten pitäisi tulla 100 kg marjaa, tulikin vain 5 kg.

Omenapuiden parhaaseen kukinta-aikaan sattui kova myrsky, joka tiputti kukat. Toisaalta kun ei tule omenia, niin ei ole harakoille popsittavaa. Onhan niitä kahtena vuotena tullutkin aivan valtavasti.

Meille tuli viinimarjatilaus. Puskista olisi pitänyt nokkoset kitkeä ennen poimintaa. Sain valtavat nokkosrokot käsiini. Myös puutarhavadelma oli vallannut pensaat eli syksyksi riittää raivattavaa. 

Niin, raivattavaa. Mesenaattirahoituksen saanut Pohjorinteen luonnonniitty odottaa edelleen kivenraivaajia. Rinne ehti pusikoitua toistamiseen ja nyt siellä vasta onkin raivattavaa.

Pihamaallemme ilmestyneet harakat ovat rohkeita kavereita. Yksi oli mennyt pirttikahvilaa tutkimaan ja p.....konut yltympäriinsä. Sattuipa hellapilke kolahtamaan siipiveikon päänuppiin. Ripustin veivinsä heittäneen harakanraadon koivunoksalle kuivumaan. Jopa hävisivät loput harakat näköpiiristä.

Ja perunamaan suojana ovat totuttuun tapaan rastasverkot. Eivät pääse närhet ennenaikaiseen sadonkorjuuseen.

Bed&Breakfastilaisia on ollut ihan mukavasti, mutta yksi sänky hajosi ja pitäisi äkkiä varasänky saada jotenkin kasaan. Tätivainajan perintösänky on kertaalleen purettu. Hankala kasata huonekalua, josta kiinnitystapit on kaivettava ensin pois.

Majoitustoimintakin loppuu syksyllä, kun emme saaneet rakennusvirheiden korjaukseen avustusta. Korjaus tulisi maksamaan paljon enemmän kuin mitä muutamasta majoitusvuorokaudesta saa tuottoa. 

Mutta näillä mennään. Ehkä ensi vuosi on parempi. Saatu siihen mennessä hankittua kunnolliset rusakkoverkot kasvimaiden ja kukkapenkkien suojaksi. Ehkä lotossa voitettu jättipotti, jolla pystyy korjaamaan Pirtin rakennusvirheet sekä kunnostamaan remahtamispisteessä olevat perinnerakennukset. Ja loppurahalla kaivinkone naapurimaakunnasta kiviä raivaamaan kun eivät täkäläiset ole joutaneet tulla töihin..... Ehkä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti