torstai 25. marraskuuta 2021

Sytykeruusut


Meillä on joulupuodin avajaiset ensi sunnuntaina. Ajattelin tehdä myyntiin jotain muuta kuin ainaisia pannulappuja ja villasukkia. Olen pitkään haaveillut sytykeruusujen tekemisestä. Niinpä aloin illan viitenneeseen tutustumaan tähän lajiin. You Tubessa on ohjevideoita ja bloggarit selostavat omia variaatioitaan. Jokainen ohje tuntui olevan hieman erilainen. 

Eniten askarrutti tuo dippausvaihe. Joissain ohjeissa neuvottiin steariini sulattamaan kattilassa siltsellään. Toisissa ohjeissa vesihauteessa, kolmansissa opastettiin laittamaan kattilaan vettä ja steariinia. Varmaan kaikki tavat ovat oikeita. Lähinnä steariinin syttymisherkkyys mietitytti.

Seuraavassa kerron suurin piirtein, miten valmistin elämäni ensimmäiset, mutta ei varmaan viimeiset, sen verran mukavaa puuha tämä on, sytykeruusut. Yhdistelin ohjeita monesta eri lähteestä.

Ensin otetaan tyhjä munakenno. Tällainen, jossa on syvät kuopat munille, on paras. Revi munakupit käsin irti kennosta. Älä käytä saksia. Revi lopusta kennosta soiroja ja rullaa munakuppien sisälle. Töki loput munakennon tähteet ruusun "terälehdiksi". Yritä saada laitos pysymään kasassa.

Sitten on jännittavin vaihe. Laita käytöstä poistettuun kattilaan muutama sentti vettä. Pilko vanhoja steariinikynttilöitä. Kuumenna vesi, mutta älä keitä. Katkaise virta hellasta. Lisää kynttilänpalat kuumaan veteen. Sekoita vanhalla lusikalla tms. kunnes steariini on liuennut. Tähän menee 10 - 15 minuuttia. Pidä kantta koko ajan lähistöllä. Steariini on herkästi syttyvää. 

Ota sytykeruususta napakasti kiinni esim. grillipihdeillä ja upota se hetkeksi aikaa steariini-vesiseokseen. Kaada ruusun sisuksista liika neste pois ja laita voipaperin päälle jäähtymään. Kun olet kaikki ruusut käsitellyt, tee sama temppu uudelleen. Mutta kasta tällä kertaa vain nopeasti ettei entinen steariinikerros sula pois. Toista tätä muutama kerta. Suojaa ympäristö roiskeilta. Steariini on kovaa sotkemaan paikkoja. Minulta hajosi yksi ruusu dippausvaiheessa. Kasasin sen uudelleen ja liimasin steariinivedellä takaisin ruusuksi. 

Ota steariiniliuos pois hellalta ja anna jähmettyä. Voit käyttää steariinin uudelleen. Älä kaada steariinivettä viemäriin! Se tukkii viemärin varmasti. Minulta meni reilu tunti ensimmäisten kymmenen sytykeruusun tekemiseen dippauksineen kaikkineen. Taidon kasvaessa työskentely sujuu paljon nopeammin. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti