maanantai 15. marraskuuta 2021

Elämäni ensimmäiset perunapiiraat


Tästä blogista uhkaa vahvasti tulla kokkausblogi, kun "lehmät" ovat ummessa eikä talvella maanviljely oikein onnistu kuten ei myöskään kesäkahvilabisnekset hatarassa hirsipirtissä. Nooh, talvella on aikaa kokeilla uusia reseptejä kesäkahvilaa varten.

Sain päännouseman kokeilla perunapiirakoiden valmistusta. Kuoritaikina on sama kuin karjalanpiirakoilla:

2 dl vettä
1/2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Tee aineksista nopeasti taikina ja leivo siitä 20 kakkaraa. Joissain ohjeissa on pelkästään ruisjauhoja. Minä teen tällä reseptillä. 


Käytin täytteeseen EU:n ruoka-apuna saamiamme muusiaineksia. Otamme ruoka-avun kiitollisina vastaan. Ruoka on kallista, bensa maksaa mansikoita ja talvikautena tulot ovat vähissä. Ja nämä piirakat menevät omaan käyttöön. Ei myyntiin. Täällä esim. naapurit karttavat tarkasti käyttämästä lähituottajan tarjontaa, vaikka tuotteet ovat tunnetusti laadukkaita eivätkä ole hinnan kirossa. Varmaan pelkäävät, että farmimme rikastuu niin paljon, ettei tiedä mihin rahansa sijoittaa. No, kukin taaplaa tyyllillään!


Täyte:

1/2 litraa vettä
100 g perunamuusijauhetta
1 dl maitoa 
1 tl suolaa 
1 rkl voita
1 muna

Kiehauta vesi ja maito. Sekoita muusiainekset sekaan. Lopuksi kananmuna. Anna jäähtyä. 

Tein tästä annoksesta 20 piirakkaa. Oli vaikeampi rypyttää, kun perunamuusi on paljon notkeampaa tavaraa kuin riisipuuro. Lämmitin uunin 275 asteeseen eli miedommaksi kuin karjalanpiirakoille. 


Paistoin piirasia noin 20 minuuttia. En katsonut tarkkaa kellonaikaa, kun jännäsin, milloin saa pellin ottaa pois uunista. Ja tietenkin uuneissa ja niiden lämpötiloissa on eroja. 

Pyörittelin kypsät piiraset 1 dl vettä 50 g voita -seoksessa ja laitoin kulhoon hautumaan hyvin peitettyinä. 


Haudutin piirasia tunnin ajan ja hyviä tulivat! Ulkona oli kaunis iltarusko. Kännykkäotoksena eivät sävyt tietenkään tule täydellisinä esille.

Ja Pirttiin koristeltiin eilen joulukuusi. Jouluruokailut alkavat kahden viikon kuluttua su 28.11 klo 12.00. Tervetuloa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti