torstai 10. kesäkuuta 2021

Maaseutuyrittäjän tuuletuksia

 


Jep, jep! Täytin maataloustukihakulomakkeet. Onnistui, vaikka tietokone ei tunnista enää hiirtä. Ostin uuden hiiren, kun luulin, että vanhassa on vika. Sama tulos. Tuttua yhdistämiskilahdusta ei kuulunut. Täytyisi koko tietokone uusia. Onhan se jo kymmenen vuotta vanha. Ei se käytössä ole kulunut, pitäisi tehdä niitä päivityksiä ja mitä lienevät. Olen hurjan huono tietokoneen käyttäjä. Ostan mieluummin uuden koneen kuin alan tuntikausiksi säätämään jotain päivityksiä. 

Älypuhelimella osaan paremmin, mutta ei tuollaisia karttaohjelmia pysty kunnolla tsiigaamaan puhelimen näytöstä. Ja kun ei ole sitä hiirtä.... Päänsäryn siitä hakemuksen täytöstä kuitenkin saa. Silmälasit olisi pitänyt uusia jo neljä vuotta sitten. Olin välillä työttömänä, niin ei olisi ollut edes varaa. Nyt kesällä ei taas ehdi. Kakkuloiden uusiminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Nyt pitää ostaa kehyksetkin ja niiden juuri oikeiden valintaan menee ainakin tunti.

Surukseni huomasin, että satelliittikartoituksessa muutenkin vähäinen peltopinta-alamme oli laskenut lähes 10 aarilla. Pusikot tahtovat kasvaa, vaikka vesurin kanssa vieressä kyttäisi. Olisi meillä pelloksi meneviä raivioita. Olen kysellyt neljää urakoitsijaa meille töihin. Kumma kyllä, kun heille tahtoo tulla vaikka mitä esteitä ja unohduksia ja sitten menee puoli vuotta kun odottelet, että joku tulisi edes lupauksensa mukaan katsomaan aluetta. Sitten jos jonkun saat töihisi, jää kullankalliista pikkutilkusta puolet raivaamatta. Eihän sadan hehtaarin omistaja välitä muutamista aareista, olivatpa ne sinne tai tänne. Tämä oli tosi paha juttu kun se innokas metsäherra sai kyläläiset metsittämään peltonsa. Meidän on entistä vaikeampi saada tänne pellonraivaajaa kun katsovat että kuusentaimikkoa kasvaa koko kylä. Maanomistajat olivat jo vanhoja ja sairaita. Eivät he muuten olisi sukunsa peltoja metsitelleet.

Lähetin tukihakemukset käsittelyyn. Vipuneuvoja ilmoitti että meillä on peltoa enemmän kuin on tukioikeuksia. Lisää tukia on tavattoman vaikea tällaisen pikkutilallisen saada. Suurtilat ostavat tai vuokraavat lopettavien maatilojen pellot lisämaikseen. Ne jotka hävittävät peltonsa kokonaan, suurtilat kyttäävät tilatuet itselleen, maksoi mitä maksoi. Laitoin maaseutusihteerille viestiä että ostaisimme tukia jos niitä jostain saisi. Laitoin ilmoituksen myös kirppisryhmään. Joku oli myötätunnosta peukttanut. Lisätukia näillä konsteilla tuskin saa. 

Kisalla on taas kiime ja hermot menee, kun se mouruaa. Leikkuuttaisimme sen jos se tekisi pennut. Emme ole ostaneet sille e-pillereitä, kun sanovat, että niistä voi tulla kasvaimia. Tuo on todella fiksu kissa. Terve, hyvätapainen ja nätin näköinen vielä. Kyllä tuolla passaisi pennut tehdä. Samettikukkien ja petunioiden taimia olisi vielä myynnissä 30 kappaletta. Eipä tässä muuta tällä erää. Hauskat viikonloput! Ai niin, muista seurata lauantaina kyläsivujamme www.sivakka.net. Siellä on vanhoista valokuvista tehty esitys Avoimet Kylät -tapahtumassa nähtävillä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti