lauantai 19. kesäkuuta 2021

Auraton viljely - onnistuuko se?

 


Tänään saimme viimeinkin inspiraation perunanistutukseen. Olemme viljelleet nyt kolme vuotta ilman maanmuokkausta. Tähän inspiroittajana ei ole niinkään ekologiset vaan pikemminkin ekonomiset tavoitteet. Laskeskelin, että muokkauksen hinnalla ostaa kaupasta valmiiksi kasvatetut perunat. Lisäksi tulee lannoitekustannukset. 

Vuonna 2018 meillä oli kukkapelto, ja kohtuuhintainen urakoitsijamme ei joutanut maanmuokkaukseen, jouduimme pyytämään vieraan traktorimiehen. Hänellä oli srn verran suolainen palkka, että hehtaarin muokkaus olisi tullut maksamaan tuhat euroa. Ei sellaisella taksalla kannata maata viljellä! 

No, onnistuuko auraton viljely? Hietamaassa onnistuu ainakin perunan kasvatus, ellei maaperässä satu olemaan pahoja rikkakasveja kuten juolavehnää ja rönsyleinikkiä. Yksivuotiset siemenrikkakasvit katoavat kun maata kevyesti haraa kuivalla säällä. Maa tulee muokattua syksyllä kun nostaa perunat maasta. Ja keväällä se muokkautuu uudelleen kun potut istutetaan. Katso alta tunnelmaan sopiva TikTok-esitys. 


Sitten ihana syreenintuoksuinen kuva. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti