torstai 4. elokuuta 2022

Niitettiin polku

 


Meiltä johtaa vanha polku läheiselle metsäautotielle. Tie kiertää takaisin kylätielle. Mukava parin kilometrin patikkareitti komeissa vaaramaisemissa. Polun varrella on kaunis luonnonniitty, joka on vaarassa pusikoitua, kun sitä ei voi kivien takia niittää traktorilla. Kylätielle niityn kautta avautuva vaaramaisema on kylämme tunnusmerkki. 



Kymmenisen vuotta sitten täällä oli metsänhoitoyhdistyksellä laajamittainen peltojen metsityshanke. Samassa yhteydessä he aikoivat metsittää kylätien varrella olevan viimeisen vaaranäkymän eli tämän kyseisen niityn. Metsän varttuessa kylämaisema olisi kasvanut umpeen. Kuten kävi läheiselle paljon suuremmalle peltoaukealle kun se istutettiin kuuselle. Monien mutkien kautta saimme estettyä hankkeen omilta mailtamme. 


Jokunen aika sitten kampanjoimme Mesenaatin avulla varoja kivisen niityn kunnostukseen. Kampanja tuotti yli tuhat euroa. Kiitokset kaikille mesetoijille! Osa vastikkeista on täällä vielä lunastamatta. 


Kaksi vuotta sitten niitätimme alueelta vesakot erikoisniittokoneella ja tämä tuli maksamaan paljon. Samalla kyselimme alueen kaivinkonefirmoja kivien raivuuseen, jolloin niityn kunnosapito tapahtuisi edullisemmin traktoriniittokoneella. 


Joku yritys täällä kävi ja lupasi tulla töihin. Heitä ei sitten näkynytkään. Syksyllä joku toinen kävi katsomassa ja lupasivat tulla kesäkuussa töihin. Elokuu on alkanut ja kivien raivaajia ei näy. 


Uusi vesakko kasvoi nopeasti niitetyn pusikon tilalle. Kannot olisi pitänyt käsitellä torjunta-aineella. Vaikeaa raivata kiviä korkeassa vesakossa. Täytyy syksyllä lehtien karistua kysellä töihin kolmatta urakoitsijaa. Ehkä sitten onnistuu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti