keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Myyjäisvalmisteluja ja ekumeniaa


Siinähän tuo päivä mukavasti meni. Tuli kolme uutta kirjatilausta. Pakkasin ne ja vein postiin. Kirppisvaatteet ovat olleet tuulettumassa ja hain tilamyymälästämme niihin lisätäydennystä. Samalla valkkasin nämä käsityöt mukaan myyjäisiin. Villasukatt ja kynttilät, ehkä, menevät syksyllä kaupaksi. 

Torille on otettava kaikenlaista muutakin mukaan. On hyvä tehdä muistilista, ettei unohda tärkeitä juttuja. Huomenna on sitten leivontapäivä. Saavat torilla tuoretta, kun tekee puolivalmiiksi edellisenä päivänä.

Illan hämärtyessä oli aika lopettaa puuhastelut. YouTubessa esitettiin ekumenista ohjelmaa. Eräässä lähetyksessä haastateltiin savolaista rabbia. Ihan totta! Kyllä hän kaupungista oli alunperin kotoisin, mutta muutamien Israelissa vietettjen vuosien jälkeen perhe oli muuttanut takaisin Suomeen ja Savoon maata viljelemään.

Eikä siinä kaikki. Tubekanavalta näkyi suomalaisen katolisen piispan, isä Teemu Sipon, virkaanvihkimys. Ohjelman ensiesitys oli ollut televisiossa vuonna 2009, mutta kun asumme täällä periferiassa ja televisiolinkit etäänperillä, saattaa töllöttimestä aika ajoin kuvan sijaan näkyä teksti "Tarkista antennin suuntaus ja signaali". Tuokin ohjelma jäi silloin katsomatta.

Tapahtuma oli historiallinen. Alunperin Turun tuomiokirkko oli katolinen katedraali. Se on ollut satoja vuosia luterilaisten käytössä. Nyt luterilainen arkkipiispa Jukka Paarma oli "lainannut" kirkkoa takaisin katolisten käyttöön, jotta heille saataisiin piispa vihittyä.

Katolisessa kirkossa käyvät uudistuksen tuulet. Pohjoismaihin on valittu viime vuosina syntyperäisiä piispoja; Ruotsissa on ruotsalainen, Norjassa norjalainen ja Tanskassa tanskalainen piispa. Ja reilut kymmenen vuotta sitten Suomen katolilaiset saivat satojen vuosien tauon jälkeen jälleen syntyperäisen suomalaisen piispan. Isä Teemu on muuten syntyjään luterilainen, mutta kääntynyt myöhemmin katoliseen uskoon. Vielä lienee pitkä matka siihen että luterilaiset ja katolilaiset voivat astua yhteiseen ehtoollispöytään, vaikka nykyisissä tubevideoissa luterilaiset selittävät em. sakramentin lähes samalla kuin katolinen kirkko. Vrt transsubstantiaatio. Ns vapaat suunnat pitävät ehtoollista lähinnä symbolisena eleenä. Isä Teemun virkaanastumisen voi katsoa seuraavasta linkistä https://youtu.be/MM5DK4dCanE

Tubehetken päätyttyä upea täysikuu loimotti taivaalla. Ensimmäinen kunnon pakkasyö tälle syksylle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti