keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Kahvilanpitoko kannattavaa?

 


Aloin ynnäilemään veroilmoitusta varten tulojamme ja menojamme. Senhän kyllä huomasi jo kesällä että Yläpihan kävijämäärä romahti, vaikka meillä oli uutuutena valokuvanäyttely kaikkien muiden aktiviteettien lisäksi. Liekö korona ollut syynä vai mikä. 

Kuuman kesän riesaksi ilmestyivät lisäksi käärmeet. Yksi luikero päivysti aittojen edessä säikytellen kotimuseovieraita. Meillä oli kumisaappaat varattu vierailijoiden käyttöön, mutta siitä huolimatta nämä kutsumattomat kotieläimet puistattivat kävijöitä. Ensi kesäksi täytyy hankkia käärmeenkarkottimet.

Tulot minulla olikin melko hyvin tiedossa kun tilitin ne säännöllisesti ja muutenkin pidän kirjaa toiminnan kannattavuudesta. Menot yllättivät suuruudellaan. Vuoden mittaan tulee osteltua kaikkea pientä kesäkahvilamme piristykseksi. Pikkuhankinnoista kertyykin satoja euroja vuodessa. 

Miten saisi homman kannattavaksi? Tuloja täytyisi olla enemmän. Kesät menevät hukkaan olemattomia vieraita odotellessa. Kahvilarakennusta koonneet kaverit taas veloittivat luppoajastaankin. No, tyhmähän se on joka maksaa, ei se joka laskuttaa! 

Pääsimme takaisin Visit Kareliaan ja kotisivuillamme on mukavasti kävijöitä. Ne pitäisi uusia kokonaan, vaikka sivuja päivitetään säännöllisesti. Oheistulojen hankkiminen on yksi mahdollisuus kannattavuuden parantamiseksi. Esimerkiksi keittolounas kerran viikossa. Hankin ravintolakäyttöön suunnitellun lämpölevyn. Meillä oli mukavasti jouluruokailijoita toissa talvena. 

Suunnittelin Pirttiä käsitöiden myyntipaikaksi, kun muualla provisiot ovat kovat. En ole ommellut pitkään aikaan kun siinäkin on tosi huono tuntipalkka. Laskin että leivonnalla saa enemmän mutta nyt eivät leivonnaisetkaan mene enää kaupaksi. Täytyisi viedä torille. Siellä kauppa käy. 

Minulla on vinttikamarissa suuret kangasvarastot. Ei tarvitse ostaa tarvikkeita jos ompelisi vaikka toukokuussa jotain. Emme ole tuolloin auki ja monesti on niin kylmät säät ettei voi mitään istutuksiakaan laittaa vielä ulos. Kotieläinpuistoa ei kannata perustaa kun töitä tahtoo näissäkin olla välillä liikaa. Eläimet ja niiden hoito maksaa eikä näin syrjään saa houkuteltua kävijöitä. 

Tässä on lähellä vastoittain perustettu puisto, joten meille tuskin kävijöitä riittäisi. Eläimet on hoidettava ja ruokittava ja aitaukset tehtävä vaikkei ketään kävisikään eikä pääsylipputuloja saisi. Mutta opastetut Pihan Pyrähykset jatkuvat entiseen malliin lauantaisin klo 13:00 alkaen. Tervetuloa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti