perjantai 7. kesäkuuta 2024

Testi



Nykyään on kaikenlaiset testit muodissa. Päätin ottaa selkoa huhusta, että isän puolen suku olisi lähtöisin Karjalasta. 

Niinpä tilasin MyHeritage DNA-testin. Se maksoi 38 euroa. Testipakkaus tuli matkahuollon lokeroon. Ennen näytteen ottoa ei saanut syödä eikä juoda puoleen tuntiin. Pakkauksessa oli kaksi pumpulipuikkoa joita pyöriteltiin sisäposkessa kumpaakin 30 sekuntia.

Pumpulipuikot sujautettiin koeputkiin, putket pehmokuoreen. Liimasin kirjekuoren tiukasti kiinni ja postimerkin mukaan. Sitten odottelemaan.

Meni kaksi kuukautta ennen kuin tulokset saapuivat. Välillä tuli tieto näytteeni saapumisesta laboratorioon. Tarjosivat että voisin samalla kartoittaa periytyviä sairauksia. En halunnut tietoa niistä. Mitäpä turhia pelkoja lisätä. Kaikilla on riskejä sairastua. Vain asiantuntijat osaavat sanoa miten suuri uhka todellisuudessa on.

Yöllä sähköposti piippasi. Yritin nukkua, mutta en malttanut odottaa aamuun. Testissä ei suurempia yllätyksiä tullut. Äidin puolelta Pohjanmaalta ja isän puolelta Karjalasta ja Venäjältä. Olen 97 prosenttisesti suomalainen. Kaksi prosenttia on inuiittia ja yksi prosentti Papualaista.

Aamulla tuli joltain Ranskassa asuvalta tataarilta viesti, olisimmeko sukua. Ehkä, ehkä emme. Mutta pidän meetwurstista ja hevosenlihasta, joten saattaa olla etäisten esi-isien kaikuja. Uusia tuttuja ja tuntemattomia sukulaisia putkahtelee sähköpostista lähes päivittäin. Ihan mielenkiintoinen testi. Ei kannata ottaa liian vakavasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti