perjantai 28. kesäkuuta 2024

Räsyraitaiset polvisukat





Kevät tarjoaa maaseutuasukkaille ehtymättömän työleirin. On siivoamista, lehtien haravointia, kasvimaan muokkausta, vesakoiden raivausta, maalausta, kivenkeruuta....


Mikä lie kun tehtävälistaa tarkastellessani minuun iski valtava uupumus. Oli aivan pakko ottaa kunnolliset päikkärit. Muuten olisin nukahtanut seisaalleni siihen paikkaan.


Herättyäni ajattelin, josko tekisin vielä yhdet sukat tuleviin myyjäisiin. Varmaan persoonalliset polvisukat menevät kaupaksi. Kyllä ne pakolliset työt ehtii tekemään myöhemminkin. Jos ei ehdi, sanon, että minulla oli kiireisempää tekemistä. Ajatellessani käsitöiden tekoa ei enää lainkaan väsyttänyt ja olin pirteä kuin peipponen. Lankavarastoja siis penkomaan. 



Nämä lankakassit löytyvät yläkerrasta. Valikoin sekoitelankoja, kun villalangat eivät välttämättä kestä pesua. Ennen vanhaan tehtiin muovikasseja, jotka kestävät. Nykyään ne tahtovat hajota ennen kuin saa kotiin kannettua.




Pusseista paljastui tällaisia lankoja. Mitä kirjavampaa, sen parempi. 



Loppujen lopuksi en ole kovin ahkera käsityöläinen. Suurin osa langoista oli täysiä tai lähes täysiä keriä. Eihän näitä voi jämälankatyöhön käyttää!




Keskeneräisiä käsitöitä sisältävässä korissa oli tämä projekti. Henkilö, jolle sukat oli tarkoitettu, ehti kuolemaan ennen sukkien valmistumista. 




Purin sukat. Näistä tulee jämälankasukkien perussävyt. Tulevatpahan keskenjääneet sukat viimeinkin käyttöön. Löysin netistä iloisenväriset polvisukat. Otin niistä mallia ja teen oman versioni. Kopioidahan ei saa toisten malleja! 




Tiedätkö, mikä on sukankutomisen tylsin vaihe? Tietenkin varsiresori! Sukan ohje on täältä. Näyttää alkuvaiheessa melko paksulle säärelle mahtuvalta varrelta! Neuloessani silmäilin netistä lisää sukkamalleja. Niissä on usein juuri harmaa varsiresori. Jos teen lisää sukkia tällä mallilla, käytän jotain toista, sukassa esiintyvää, sävyä resoriin.



Kello oli yli puolen yön ja pari kavennustakin ekaan sukkaan tehty, kun havahduin. Oli muutama tunti hurahtanut sukkaprojektin parissa eikä väsyttänyt yhtään! On se kumma jos ihmisellä on tylsää tekemistä, niin väsyttää valtavasti, vaikka olisi yönsä nukkunut kunnolla ja vielä päiväunet vetäissyt. Ei voi olla kyse unenpuutteesta. Sitten kun on kiinnostavaa työtä, voi virkeänä valvoa vaikka ympäri vuorokauden.




Tältä sukka näyttää jalassa. Hyvä tulee! Varsi voisi pitkäjalkaiselle olla pidempi. Neulontaohjeen mukaan tehdyt kavennukset määrittelivät varren pituuden. Se kiristäisi jos tekisi pidemmän varren. Olisi täytynyt purkaa jos valmista, pääteltyä neulosta hyvän matkaa ja aloittaa kavennukset myöhemmin.





Kantapään tein samalla langalla kuin varsiresorin. Huomaa myös kahdella erivärisellä langalla tehty yksityiskohta.



Kun olin neulonut ensimmäisen sukan terän lähelle kärkikavennuksia, aloin tekemään toista sukkaa. Tuntui että tämä valmistuu vielä nopeammin kuin ensimmäinen sukka. Käytin aluksi samoja värisävyjä. Myöhemmin aloin varioimaan.



Ja tässä sukat valmiina! Varmasti teen näitä lisääkin. Mutta pitäisikö "näön vuoksi" välillä tehdä jokin puutarhatyökin ettei mene neuloessa koko kevät! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti