torstai 18. maaliskuuta 2021

Viherpeukalointia

 


Edellisvuotiset tetenarsissit lähtivät kellarin lämmössä vauhdikkaaseen kasvuun. Kerroinhan, kuinka kellarin ovi lahosi, irtosi paikoiltaan, suojasin vähät perunamme huovalla ja tehokkaalla lämpöpatterlla pakkaselta. Oli kova talvi, kun yläkerran portaikossa paleltui jopa muuten niin kestävä hortensia! Kun aloin kaivaa multapusseja kellarin ylätasanteelta, olivat ne vieläkin jäässä, vaikka 30 asteen pakkasia ei ole ollut kuukauteen.


Maaliskuu on jo paremmalla puolella ja valoa riittää pienille kukantaimille. Niinpä päätin kylvää viime kesänä kerätyt petunian siemenet multaan. Syksyllä unohtui puutarhamullan haku. Onneksi saavissa on toissa vuodelta jäänyttä multaa. Tänään opin sellaisen asian, että Biolanin kasvuturvtta voi käyttää taimikasvatukseen, mutta Kekkilän vastaava on liian voimakkaasti lannoitettua.

Meillä ei sattunut olemaan kuin Kekkilän turvetta, joten päätin laihentaa sitä kasvimaalta kerätyllä mullalla. Mullassahan on valtavasti rikkakasvien siemeniä ja niitä on vaikea nyppiä hentojen kukantaimien seasta pois. Paistoin kasvimaalta kerätyn mullan sähköuunissa leivinpaperilla peittämälläni pannulla.


Netissä varoittivat mullan ominaisuuksien heikentyvän tällaisessa operaatiossa, mutta arvelen ostoturpeen lisäämisen seokseen kompensoivan haittavaikutukset. Saa nähdä. Paras taimien kasvatusaika alkaa huhtikuussa, joten kannattaa kerätä maitopurkit ym. purnukat talteen.


Nyt on petuniansiemenet kylvetty. Muistathan pestä kasvatusastiat kuumalla saippuavedellä taudinaiheuttajien eliminoimiseksi ennen kylvöä? Mm. taimipolte uhkaa pieniä sirkkataimia. Muovihuppu tai sanomalehti löyhästi aseteltuna kylvöksen päälle jouduttaa itämistä. 


Kerroin aiemmin blogissani talvetetuista ahkeraliisoista. Niitä on elossa kaksi kappaletta. Toinen alkoi kukkimaan. Otan kasveista pistokkaita niiden vartuttua suuremmiksi. Ainut pelargoniamme  on edelleen hengissä. Laitoin sille lisää tuoretta multaa. Tilasin Puuilosta kaksi minikasvihuonetta helpottamaan ahtautta taimikasvatuksessa. Siitä sitten joskus toisella kerralla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti