perjantai 30. elokuuta 2024

Nilkkasukat House-langasta

 



Loppukesä houkuttelee neulomaan uusia sukkia kylmien kelien varalle. Ja oli minulla toinenkin syy uuteen käsityöprojektiin. Nimittäin maaseutumatkailukeskuksemme Pirtin Puodista oli villasukat myyty viimeistä paria myöten.


Miten lie satuin googlaamaan S-marketien lankavalikoimia ja ihastuin tähän sävyyn. Ruoanhakureissulla tarttui sitten ostoskärryyni kyseinen lankakerä. 100 grammaa maksoi alle viisi euroa.




Seiskaveikkaa paksummasta langasta sukka syntyi vauhdilla. Olisi voinut tehdä 48 silmukalla kun lankaa kyllä riitti. Tein 44 silmukalla nelospuikkoilla. 



Tältä sukka näyttää jalassa.




Näin paljon jäi lankaa vielä tähteeksi. 



Eipä siinä kauan nokka tuhissut kun sukat olivat valmiit. Ihan pirteän näköiset, eikö totta?


Niin, pitikös minun tehdä jotain ulkohommia? Ai niin! Meillä on puutarha-alueet vielä niittämättä ja kivisiä peltolohkoja reilu kaksi hehtaaria. Nekin voisi viikatteella niittää kun traktorilla sinne ei ole asiaa. 

perjantai 23. elokuuta 2024

Tehdäänpä porkkanakakku

 



Kesäkahvilassa on riittänyt kävijöitä näihin päiviin asti. Lieneekö Via Karelian paremmalla kunnossapidolla osuutta asiaan. Männävuosina se oli kuoppia täynnä, mutta tarmokkaan yhteydenpidon ansiosta ELY-keskukseen taisi jotain muuttua.


Kesäkauden aikana tulee joskus kokeiltua uusia juttuja kahvilaan. Pitäjällä on pop-up kahvila, jossa tarjoillaan kondiittorituotteita. Tämäkin innostaa omiin kokeiluihin. Kuluneen kesän hitti oli porkkanakakku. 


Tällekin herkulle on yhtä monta reseptiä kuin on tekijääkin. Googlatessa sanaa, tuli ensimmäisenä K-ruoan resepti ja sillä meillä on valmistettu tätä leivonnaista. Reseptin löydät tästä

perjantai 16. elokuuta 2024

Kukkia

 



Tepastelin tuolla meidän puutarhassa ja sieltähän löytyi kukkia, kukkia, kukkia.... 

Katso video tästä

perjantai 9. elokuuta 2024

Perkolaattori




Nyt tähänkin huusholliin hommattiin ammattikeittiöiden kahvinkeitin! Expondolta tilattiin ja rekka toi sen pihaan. Käyttöohjeissa ei (tietenkään) ollut suomen sanaa, mutta kouluenglannillakin pärjäsi. Laite maksoi 109 euroa ja kotiinkuljetus oli ilmainen. Saapi melko monta kahvikupposta keittää että saa rakkineen hinnan takaisin. Ostettiin sen vuoksi ettei tarvitse pannukahvin kanssa sählätä jos tulee suurempia porukoita. Syksyllä olemme maaseutuparlamentin yhtenä tutustumiskohteena. Lisäksi voi vaikka Huojuvan Ladon tänne kutsua konsertoimaan kun sadan kappaleen munkkieräkin tuli valmistettua viime vuonna.

Säiliöön mahtuu kuusi litraa vettä ja reilu paketillinen pannukahvia. 



Kahvijauhe laitetaan tähän metallisiivilään. Siivilä täytyy ohjeen mukaan kostuttaa ennen käyttöä. Pesin laitteen kaikki komponentit astianpesainevedellä ja kuivasin ne huolellisesti. 



Keitin ensimmäisen säiliön puhdasta vettä, että varastopölyt huuhtoutuvat pois. Veden mitta-asteikko on epäselvä. Jospa se siitä käytön aikana kirkastuu.






Perkolaattoriin kuuluu alusta, johon laitteesta mahdollisesti tippuva neste valuu. Hanasta painamalla saa kupillisen kuumaa. 





Laitteessa on kunnolliset merkkivalot ja lämpimänäpitotoiminto, jolla kahvi pysyy kuumana. Kun "kraanan" kautta oli kaikki neste pumpattu, oli säiliössä vielä lähes litra vettä..... 



perjantai 2. elokuuta 2024

Pitäisikö niittää?

 



Tässä oli ennen pellot molemmin puolin tietä. Tämä on seudun kärritie joka muodostui vanhemman, 1600-luvulta periytyvän kylätien jatkeeksi. Alueelta avautuivat kylän komeimmat maisemat, jotka sittemmin kasvoivat umpeen kun pellot istutettiin kymmenisen vuotta sitten kuuselle.