perjantai 29. maaliskuuta 2024

Pääsiäistervehdys DIY



Päätin ilahduttaa hoitokodissa asuvaa tuttuani itse tehdyllä pääsiäiskortilla. Hän teki elämäntyönsä naisvankilassa. Tämä käsistään kätevä ihminen lähetti meille aina omin käsin askarreltuja tervehdyksiä.



Lunta maahan hiljaa leijaa. Eli juuri sopiva sää pienelle askartelutuokiolle. Heti aamusta piti maksaa muutama lasku. Huhhuh! Tämä eläminen on melko kallista vaikka yrittää olla kuinka nuukasti. Täytyisi hankkia jostain kolmas työ näiden kahden lisäksi. Mutta nyt taiteillaan!

Katsoin Pinterestistä pääsiäiskorttien malleja. Hurjaa! Minulla meni varmaan puoli tuntia ihaillessa kaikkia eri pääsiäisaskarteluehdotuksia. Sellainen olisi kiva, jossa on mukana ripustettava koriste.



Täytyy ehtiä muutakin tekemään kuin pääsiäisjuttuja, joten päädyin tavalliseen liimaamalla tehtyyn adressimalliseen korttiin. 

Ohessa on munan malli. En tiedä onko se oikean munan muotoinen, mutta siitä voi kiireinen kopioida itselleen. 

Korttiin tulevat pääsiäismunat voi leikata varmaan kankaastakin. Minä leikkasin ne käärepapereista. Liima loppui kesken taiteilun, mutta onneksi varastosta löytyi kaksipuolista teippiä. Ihan nätti tuli. Tussin kärki olisi saanut olla kapeampi, mutta kelpaa!

Hyvää pääsiäistä! 

perjantai 22. maaliskuuta 2024

Vain suuri on kaunista?

 



Asutamme vanhaa 1600-luvulta periytyvää maatilaa. Sukumme on viljellyt paikkaa vuodesta 1754, juhlavuosi siis. Olen iloinen perinteikkäästä tilastamme. Tahdomme säilyttää vanhan rakennuskannan ja esi-isien raivaamat pellot metsittämättöminä. Vaalimme kulttuuriperintöä ja luonnon monimuotoisuutta. Maatilamme on seudullisesti arvokas kulttuuriympäristö rakennusperintönsä ja komeiden kaukonäkymien johdosta. Tilalta avautuva vaaramaisema on kylän tunnusmerkki. 

Tuottajajärjestöjen taholta on alkanut kuulua toivomuksia tilamme metsittämisestä. Heidän mielestään maassamme saisi olla vain suuria, monen sadan hehtaarin maatiloja. Pientilat joutaa yhdistää suurtiloihin tai metsittää pois EU-tukia suuremmilta viemästä. Isot maatilat saavat vuosittain kymmeniä tuhansia euroja maataloustukia. Se on hyvä asia. Muuten ei maatalous maassamme kannattaisi. Pientilamme saa tukia sen verran että pellot saa pidettyä joltisessakin kunnossa. Eivät suurtilat kostuisi näistä muutamista euroista mitään! Pieniä ja suuriakin tiloja lopettaa jatkuvasti. Kyllä isot tukensa saavat. Olen maaseutuyrittäjä ja saan tuloni maa- ja metsätalouden harjoittamisesta sekä matkailusta. Saan voimia kotivaaraltani avautuvasta upeasta näkymästä. Jos olisin jatkanut opiskelujani ja muuttanut muualle, elämäni olisi aineellisesti rikkaampaa, mutta en saisi elää näin kauniissa ympäristössä. Tämä on näitä elämän valintoja. Olen unelma-ammatissani. Koen, että minulta halutaan viedä elinkeino ja elämäntapa jos perinteikäs sukutila joudutaan alasajamaan. 

Tämä oli aikoinaan suuri maatila, jonka pellot ulottuivat 10 kilometrin päähän. Vuosien ja vuosisatojen kuluessa maita on jaettu sukulaisten kesken. Niinpä meille jäi tämä tila. Pidimme lypsykarjaa vuoteen 1987. Esivanhempiemme raivaamia peltoja ei metsitetty vaan ne pidettiin kunnossa niittämällä. Vanhoja rakennuksia ei purettu. “-Hulluja olette”, kuului joidenkin kommentti asiasta. Parissakymmenessä vuodessa kivisemmät peltolohkot vesoittuivat. Päästessämme EU-tilaksi vuonna 2006, meillä ei enää ollutkaan tukiin vaadittuja peltohehtaareja. Pelloille kylvetään maisemakasveja, pidetään riistapeltoja jne. Nurmipellot sitovat hiiltä siinä kuin metsäkin, joten maatilamme ei ole ilmansaastuttaja kuten joku väitti. Kallista on maanmuokkaus kun ei saa viljelijätukia. Uhanalaisia lajeja kasvava perinnebiotooppi ei saa LFA:tä pinta-alojen vähäisyyden vuoksi. Olen yrittänyt kasvattaa tilakokoa ostamalla lähistön peltoja, mutta maanomistajat mieluummin metsittävät maansa kuin myyvät niitä vieraille. 

Kylä oli aiemmin kuuluisa komeista vaaramaisemistaan. Kymmenisen vuotta sitten paikallinen metsänhoitoyhdistys innosti kyläläiset metsittämään jäljellä olleet peltonsa. Niinpä maisemat katoavat kuusikkoon. Huomatessani tilanteen otin yhteyttä eri tahoihin arvokkaan kylämaiseman suojelemiseksi. Maanomistuslaki on niin pyhä etteivät viranomaiset mahda maisemien metsitykselle mitään. 

Kunnan silloinen ympäristöviranomainen neuvoi ostamaan metsitetyt tienvarsipellot ja raivaamaan ne takaisin avoimiksi. Tätä ehdottivat muutkin. Olisimme saaneet lisää kaivattua peltomaata ja arvokas kylämaisema olisi pysynyt avoimena. Maanomistajat olisivat saaneet heti tuloja maistaan eikä olisi tarvinnut huolehtia kalliista taimikonhoidosta. Peltoja olisi ostettu muutamia hehtaareja. Ei kokonaisia maatiloja. Tämä ei maanomistajien mielestä kuitenkaan ollut hyvä idea. 

Meille metsitystä tultiin useaan otteeseen tarjoamaan sisälle pirttiin asti isännän maatessa kuolinvuoteellaan. Rohkeaa toimintaa tulla tarjoamaan metsitystä kylän kantatilalle, jossa on arvokas kulttuuriympäristö maisemineen, tilan jatkaja kolme vuotta aiemmin valmistunut maatalouskoulusta. Emme suostuneet metsitykseen. Niin vanhan sukutilamme pellot ja samalla kylän viimeinen vaaramaisema säästyivät metsitykseltä. 

Joku ottaisi pellot ilmaiseksi laidunmaakseen. Olemme maksaneet paljon peltojen kunnostuksesta joten tahdomme saada myös tuloja niistä. Olemme yrittäneet laajentaa peltopinta-alaa kunnostamalla vanhoja metsittyneitä peltolohkoja. Samalla ainut kylän jäljellä oleva vaaramaisema on avartunut entisestään. Täytyy kasvattaa pinta-alaa pysyäkseen kehityksessä mukana. Pientiloillakin on paikkansa tässä maassa. Esitämme suurkiitoksen avusta paikallisille koneurakoitsijoille ja metsäyhtiöille tässä “ennallistamishankkeessa”. Tämä on kallista puuhaa eikä pellonraivaukseen saa avustuksia kuten niiden metsittämiseen. Tahdomme säilyttää sukutilamme pellot ja laidunalueet jatkossakin avoimina ja raivata niitä lisää. Annetaan pientilojenkin olla olemassa! 



perjantai 15. maaliskuuta 2024

Kasvis-makaronipöperö



Rakastan nopeata ruoanlaittoa. En viihdy keittiössä kuin sen pakollisen ajan. Suomalaiset kärsivät kesällä makaronipula stä. Nyt kun niitä taas saa kaupoista, tässä edullinen, helppo ja nopea arkiruokaresepti härkäviikoille. 

2 hengen annos:

1 litra vettä
3 dl makaronia 
ripaus suolaa
6 kpl nakkeja

Vihannesten keittoon
1 dl vettä
1 pss pakastevihanneksia
(nokare voita)

Valmistus:

Keitä makaronit kypsiksi väljässä vedessä. Kypsennä kasvikset toisessa kattilassa. Pilko nakit joukkoon. 
Valmista syötäväksi!

perjantai 8. maaliskuuta 2024

Sukkaa pukkaa!



Käsityöharrastukseni lähti nyt kokonaan lapasesta. Tässä tapauksessa sukasta. Saatuani toisetkin körttisukat valmiiksi - mieleeni johtui, tekisinkö sateenkaarenväriset sukat? En itse ole niin sanotusti sateenkaari-immeisiä, mutta voihan heitäkin palvella.

Sattuikin sopivasti läheisessä marketissa olevan Seitsemän Veljeksen raitalangat tarjouksessa 5,49 € 100 gramman kerä. Bed&breakfastin vessa- ja talouspaperit olivat lopussa ja kun nekin olivat lankojen kanssa yhtäaikaa tarjouksessa, niin ei kun ostoksille.

Oli niin inspiroivan näköistä lankaa, että jo samana iltana piti laittaa neuletyö puikoille, vaikka tekemättömien rästitöiden lista kasvoi uhkaavasti.



Alku sujui sutjakkaasti. Alettuani neulomaan sukan terää, purin kantapohjan viimeisen kerroksen ja lisäsin siihen yhden kerroksen. Näin kantapohjan ja terän alun väliin ei päässyt muodostumaan ylimääräistä eriväriraitaa.


Seuraavaksi minua alkoivat tökkimään oranssilla päättyvä varsi ja oranssilla alkava sukan terä. Aloin kutomaan toista sukkaa tehdäkseni varteen yhden raidan lisää. Onnistunko tällä tempulla välttämään raitojen samankaltaisuuden?




Sitten kävi näin...... 


Illalla olivat molemmat sukat valmiit. Viis siitä, että samanvärinen raita toistuu varren ja terän liitoskohdassa. 

Minua moititaan että teen lyhytvartisia sukkia. Tuon verran jäi lankaa tähteeksi. Eli olisi tuosta saanut yhden ylimääräisen raidan kumpaankin sukanvarteen.

Sukat ovat 38/39 koon jalkoihin. Varren korkeus on 12 cm. Terän leveys noin 22 cm ja terän pituus 25 cm. Mitat ovat noin-mittoja. Materiaali on villa-polyamidisekoitusta 75 %/25 %. Hienopesu 40°, tasokuivaus. Kiinnostuitko? Voit ostaa sukat verkkokaupasta

perjantai 1. maaliskuuta 2024

Körttisukat



Talvella on aikaa käsitöille ja mietin, minkähänlaiset sukat tekisin seuraavaksi. Tuttuni oli neulonut niin sanotut "körttisukat" ja sama ajatus oli hautunut päässäni jo pidempään. Joten tuumasta toimeen.

Olin ostanut marketista tarjouksesta tummanharmaata Kotikulta-lankaa. Siihen sopivaa toista lankaa ei löytynytkään varastoista. Niinpä päätin lähteä shoppailureissulle.

Tummanharmasseen sopivaa vaalenharmaata löytyi kaupasta, mutta se oli normaalihinnasta, eli euron kalliimpaa. Ostin langan kun kerran sitä olin lähtenyt hakemaan.

Pienyrittäjän kevättalvinen voimainponnistus on veroilmoitusten täyttö. Sain ne valmiiksi ja palkitsin itseni hyvin suoritetusta urakasta sukkaprojektilla. 

Mistään ei meinannut löytyä körttisukkien kädestä pitäen -ohjetta. Novita on piilottanut aiemmin kaikelle kansalle näkyneet neule- ja virkkausohjeensa. Tällaiselle satunnaisesti käsitöitä tekevälle täytyy olla tarkat ohjeet.

Jouduin välillä purkamaan innostuttuani neulontaan. Huomasin tehneeni eri tavalla yhdessä kohdassa ja työ alkoi siitä kohdin kuromaan. Toista sukkaa päätellessäni olin jättänyt yhden raidan tekemättä. Ei kun jälleen purkuhommiin.

Valmistuivathan ne lopulta. Tein sukat ohuemmilla puikoilla, joten koko vastaa numeroa 38/39. 40 numeron sukat olivat suunnitelmissa - suomalaisten jalan koko on vuosien mittaan nääs kasvanut, muillakin kuin meikäläisellä!

Ja arvatkaa, mikä minulla on seuraavana projektina? Tähänhän jää ihan koukkuun!